Alla Helgons Dag

Vroeger viel Allerheiligen of zoals ze in Zweden zeggen “Alla helgons dag”net zoals in de meeste landen ook in Zweden op 1 november. Maar door wat schuiven met feestdagen is deze dag verplaatst.
Het geschuif met deze dag is in 1953 gebeurd. Vroeger viel allerheiligen op 1 november en heette ook “Alla helgons dag”. In de kerk werd dit op de eerste zondag in november gevierd. Wat natuurlijk niet altijd 1 november was. In 1953 werd besloten om “alla helgons dag” te vieren op de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november.

De zaterdag was toen nog een gewone dag en nu had iedereen er een feestdag bij.

Op onze kalender staan beide dagen. Als een dag rood is, is dat een feestdag. Voor de zekerheid staat bij zondag: “Zondag na allerheiligen”.
Om voor een buitenstaander de verwarring compleet te maken, wordt 1 november aangeduid als “allhelgonadagen” en de allerheiligen als “alla helgons dag”. Waarbij opgemerkt moet worden dat “allhelgonadagen” en “alla helgons dag” allebei allerheiligen betekenen. Overigens wordt het weekend waarin “alla helgons dag” valt aangeduid met “Allhelgonahelgen”, het allerheiligenweekend.

Kalender

- Advertentie -
X