Hammarö

Als je op de kaart van Zweden kijkt dan ligt Karlstad aan de oever van het meer Vänern en lijkt Värmland op te houden. Toch ligt er ten zuiden van Karlstad nog een tweetal eilandjes die je bijna zou vergeten: Hammarö en Vidön. Deze twee eilandjes maken geen deel uit van de gemeente Karlstad maar vormen samen een eigen gemeente, Hammarö.  De gemeente is ongeveer 55 vierkante kilometer groot en is hiermee de kleinste gemeente van Värmland.

Hammarö en Vidön zijn vanuit Karlstad te bereiken via een aantal bruggen. Welke brug je ook kiest, als eerste bereik je de “hoofdstad” Skoghall waar het merendeel van de inwoners woont. Als je verder naar het zuiden rijdt worden de wegen smaller en rijd je door de bossen. Hier vind je ook de wandelpaden voor een mooie wandeling over het eiland.

Op weg naar Hammarö Sydspets
Uitzicht op Hammarö Sydspets.

Hammarö Sydspets is het zuidelijkste puntje van Hammarö. Vanaf de parkeerplaats begint het wandelpad naar de Sydspets. Als je heel precies bent ligt Hammarö Sydspets niet op Hammarö zelf maar op een klein eiland Store Holmen dat je bereikt via vlonders. Op de Sydspets staat de oude vuurtoren Skage Fyr die gebouwd werd in 1872 en is tot 1932 in bedrijf geweest. De vuurtoren had alleen maar een rood licht dat diende om de schepen te waarschuwen voor de verraderlijke rotsen en eilandjes.

Skage Fyr

Op Hammarö staat ook de Hovlanda stenen, deze runensteen stamt uit de Vikingtijd. In de 19de eeuw werd deze steen door een smid gebruikt als haardsteen. Volgens de legende werd de smid geplaagd door visionen en angsten waarna hij de steen weer  terugplaatste. Op de steen staat in runenschrift “Björn reste denna sten efter Esger”, “Björn plaatste deze steen ter nagedachtenis aan Esger”. Esger was waarschijnlijk een viking die gestorven is in de strijd en zijn vader Björn plaatste de steen ter nagedachtenis.

Het kerkje van Hammarö

Het kerkje van Hammarö is gebouwd in het begin van de 14de eeuw. Vanaf hier begonnen pelgrims hun tocht naar het graf van St. Olav in de Nidaroskathedraal in Trondheim (Noorwegen). Het pelgrimspad volgt in Värmland de rivier de Klarälv tot aan de grens met Noorwegen. In de omgeving van het kerkje vind je ook de hembygdsgård, de sockenstugan en de oude boerderij Hammarsgård.

Op Hammarö kun je veel meer mooie wandelingen maken die altijd wel een keer aan de oever van Vänern uitkomen zodat je op een mooie zomerdag een frisse duik kunt nemen of gewoon kunt genieten van het schitterende uitzicht.

- Advertentie -

Meest gelezen

Naturpralinen

In Sysslebäck ligt een kleine bonbonfabriek, Naturpralinen. De bonbons worden met natuurlijke ingrediënten gemaakt en zijn gedecoreerd met onder andere Värmlandse motieven. In de zomer...

15 Handige apps

Wil je meer weten over Zweden, ben je op reis in Zweden of wil je Zweeds leren? In de app stores van Apple en...

Klöftsprecka

Ten zuiden van Koppom ligt een breukhelling die in tweeën gedeeld wordt door een 40 meter lange kloof, Klöftsprecka. Klöftsprecka is ontstaan door erosie....

Anders Zorn

Anders Zorn was een van de belangrijkste Zweedse kunstenaars die ook buiten Zweden werd gewaardeerd. Hij werd op 18 februari 1860 geboren op een...
X